Van Dam maakt winnaars bekend van wedstrijd innovatief voedsel - Nieuws - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Nieuws

Van Dam maakt winnaars bekend van wedstrijd innovatief voedsel

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft vandaag in Rotterdam de acht winnaars bekendgemaakt van de New Food Challenge voor innovatieve plantaardige voedselproducten. De winnaars ontvingen een cheque van maximaal € 30.000,- voor de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld vegetarisch draadjesvlees, een plantaardige hamburger en een vegetarische droge worst.
 
In februari gaf staatssecretaris Van Dam het startschot voor de ideeënwedstrijd waarmee (startende) ondernemers werden uitgedaagd om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten te ontwikkelen. In totaal hebben 83 (startende) bedrijven zich ingeschreven voor de New Food Challenge.  Achttien inzendingen voldeden aan de voorwaarden van de Challenge. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft hieruit acht ondernemers geselecteerd die hun plannen verder mogen ontwikkelen. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Voedingscentrum, WUR, Blonk Consultants en ASN Bank.
 
Martijn van Dam: "We eten in Nederland steeds minder vlees. Omdat dat gezonder is, minder belastend voor het milieu, of gewoon voor de variatie. Ook wereldwijd zijn er alternatieven voor vlees nodig. Dat vraagt om innovatie bij voedselproducenten. Er zijn grote kansen voor koplopers. Om die kansen te pakken hebben we met deze New Food Challenge ondernemers uitgedaagd om met nieuwe voedselproducten te komen. Die moeten vernieuwend en lekker zijn maar bijvoorbeeld ook makkelijk voor drukke gezinnen zoals de winnende plantaardige eenpansgerechten en de groentenuggets. Deze en de zes andere winnaars dragen bij aan de ambitie om Nederland internationaal koploper in voedselinnovatie te maken en wij gaan deze winnaars helpen de nationale en internationale kansen te verzilveren.”
 
Van Dam trekt in totaal 1,8 miljoen euro uit voor de Challenge via de zogeheten SBIR-regeling www.rvo.nl/foodchallenge De winnende ondernemers krijgen een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna worden de plannen opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Circa vijf initiatieven komen vervolgens in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro uit de New Food Challenge. De nieuwe voedselproducten kunnen dan na anderhalf jaar op de markt komen .
 
Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. De Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van plantaardige eiwitten en de consumptie van groente en fruit structureel te verhogen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
 
Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie. In totaal stelt staatssecretaris Van Dam de komende vier jaar ruim 15 miljoen euro beschikbaar voor plannen en projecten die de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten verhogen.
 
De New Food Challenge is onderdeel van de activiteiten uit de Voedselagenda; het kabinet heeft vorig jaar de transitie in het voedselsysteem ingezet met de Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel.

Bron: Ministerie van Economische Zaken 

berichtdatum: 29-06-2017

« terug naar overzicht