NCOI Techniek erkend als IECEx-opleider - Nieuws - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Nieuws

NCOI Techniek erkend als IECEx-opleider

De Europese Atex-wetgeving verplicht bedrijven waar een explosie plaats kan vinden om hun personeel voldoende te scholen. Met behulp van het internationale persoonscertificatieschema IECEx 05 is er nu eenduidigheid met betrekking tot de eisen die gelden voor aantoonbare competenties en daarmee ook voor de opleidingen. IEC (International Electrotechnical Commission) heeft NCOI Techniek afgelopen maand erkend als Recognized Trainer Provider (RTP). NCOI Techniek is wereldwijd de enige opleider die opleidingen aanbiedt voor alle benoemde profielen van de vakgebieden binnen de IECEx 05-standaard.

Internationale standaard veilig werken in explosiegevaarlijke gebieden
De exacte eisen waaraan een training moet voldoen die binnen de Atex-wetgeving valt, waren voorheen niet expliciet benoemd. Om meer duidelijkheid en internationaal een onbetwistbare eenduidigheid te krijgen, is IECEx 05 ontstaan. Als onderdeel van IEC (International Electrotechnical Commission) heeft IECEx een gerenommeerde reputatie als het gaat om het bepalen van de internationale standaard op het gebied van veilig werken in explosiegevaarlijke gebieden.

Recognized Training Provider
Door de succesvolle wereldwijde uitrol en snel groeiende acceptatie van IECEx 05, zag IECEx het aantal vragen van bedrijven over opleiders steeds verder toenemen. Er is een grote behoefte aan kwaliteitswaarborging en om die reden heeft IECEx het RTP-programma opgezet. Opleiders met een goede staat van dienst en die werken met en volgens de meest recente IEC-standaarden worden toegelaten tot het RTP-programma. Verder moeten zij aantoonbaar vakbekwame trainers inzetten en een kraakhelder en bewezen kwaliteitssysteem hanteren voor de opleidingen én het lesmateriaal.

Over NCOI Techniek
NCOI Techniek (voorheen Reed Business Opleidingen) is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Al ruim vóór het inwerking treden van de ATEX-wetgeving verzorgde NCOI Techniek trainingen op het gebied van veilig werken in explosiegevaarlijke gebieden. Het opleidingsinstituut heeft al meer dan 40 jaar ervaring met opleidingen en trainingen op dit gebied en is initiatiefnemer van het grote ATEX-congres. NCOI Techniek is vertegenwoordigd in NEN, het IECEx 05 NL Platform, en binnen diverse werkgroepen en fora binnen IECEx.

Het aanbod van NCOI Techniek bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen over de volle breedte, waaronder VCA-cursussen, ATEX-opleidingen (IECEx 05 modules 001 t/m 011), Middelbare Veiligheidskunde (MVK), Hogere Veiligheidskunde (HVK), meet- en regeltechniek, elektrotechniek en bedrijfskunde. De opleidingen worden verzorgd op MBO-, HBO- of Masterniveau. Ook kunnen technici erkende vak- of branchediploma’s behalen. De examens worden grotendeels afgenomen door PBNA, het onafhankelijke toetsingsinstituut voor VCA- en SOG-examens.

berichtdatum: 11-08-2015

« terug naar overzicht