Innovatie in de regio - Nieuws - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Nieuws

Innovatie in de regio

Het Apeldoornse advies- en ingenieurs bureau Sparkling Projects is opdrachtgever en initiatiefnemer om een nieuw innovatief type airco te ontwikkelen die energiezuiniger is en meer rendement levert. De TU Delft is hierbij betrokken als kennispartner en het eveneens Apeldoornse Hollander Techniek als installateur. Verder is de gemeente Voorst gebouweigenaar van de sporthal Jachtlust waar de nieuwe airco is geplaatst en getest.

Het innovatieve aspect aan deze airco is dat niet gekoeld water als koelmiddel wordt gebruikt maar een oplossing van in water opgeloste zouten: het zogenaamde Tetra-n-ButylAmmoniumBromide oftewel TBAB. Het beoogde voordeel is een kleiner temperatuurverschil tussen de buitentemperatuur en koelmiddel waardoor het rendement van de installatie omhooggaat en het energiegebruik daalt. Ook kan makkelijker energie worden opgeslagen waardoor het rendement nog meer verbetert.

In de praktijk zijn deze voordelen slechts in beperkte mate te zien. Ook blijkt de installatie nog onvoldoende stabiel en duurzaam in gebruik. Ondanks de tegenslagen biedt de nieuwe techniek wel volop kansen en potentie. In de komende periode wordt de TBAB-installatie dan ook weer verder ontwikkeld met medewerking van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

De KNVvK biedt geïnteresseerden op woensdag 6 maart vanaf 15.00 uur de kans meer over deze nog in ontwikkeling zijnde en innovatieve TBAB- installatie te vernemen tijdens het minisymposium van de Koudegroep Delft-Wageningen. Het minisympoiusm vindt plaats in Sporthal Jachtlust (Jachtlustplein 7) in Twello en is gratis toegankelijk. Een unieke kans!

Schrijf u in middels ons inschrijfformulier

 

berichtdatum: 28-02-2019

« terug naar overzicht