Goldieblox enthousiasmeert meisjes op jonge leeftijd voor techniek - Nieuws - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Nieuws

Goldieblox enthousiasmeert meisjes op jonge leeftijd voor techniek

Is Goldie het nieuwe rolmodel voor meisjes, gaat Goldie het tekort aan vrouwen in de techniek oplossen? 

Amsterdam, 15 september 2017 - Vanaf oktober is ook in Nederland en België Golieblox verkrijgbaar. Goldieblox is creatief technisch speelgoed en is hiermee een zeer welkome uitbreiding op de categorie technisch (STEM) speelgoed voor meisjes. Het kleurrijke en kwalitatieve speelgoed van GoldieBlox is gericht op meisjes tussen 4 en 10 jaar en bestaat uit twee delen: een boekenserie met een bouwset waarin hoofdpersonage Goldie samen met haar vrienden uitdagingen aangaat en een bouwset waarin de kinderen Goldie’s uitdagingen nabouwen, samen technische problemen oplossen en leuke bouwsels bedenken. Goldie is een stoer, creatief meisje dat niet bang is om te falen. Ze woont met haar vrienden in Bloxtown. Ze zijn gek op alles dat met bouwen te maken heeft en allemaal hebben ze hun eigen technisch talent. In Amerika is het één van de snelst groeiende speelgoedmerken. Zal Goldie ook in Nederland Barbie in haar roze cabriolet het winkelschap doen ontvluchten?

Ingenieur Debbie Sterling 
Speelgoedfabrikanten lijken te zijn blijven steken in de vijftiger jaren, het is tijd voor een nieuw geluid. Dat gevoel had ook de Amerikaanse ingenieur Debbie Sterling toen zij zich realiseerde hoe weinig vrouwelijke collega’s ze heeft. Het gebrek aan vrouwen binnen technische beroepen is voor een groot deel te wijten aan het feit dat veel jonge meisjes simpelweg helemaal niet in aanraking komen met techniek. Onbekend maakt onbemind. Debbie besloot dat ze technisch speelgoed voor meisjes wilde maken. Met Goldieblox leren kinderen spelenderwijs de natuurkundige principes van techniek (hefboomwerking, draaiende assen, zwaartekracht, draagvermogen etc.) en reikt zij iets anders aan dan het voornamelijk door roze gedomineerde prinsessenspeelgoed. Meisjes moeten vooral prinsesje blijven spelen, maar ze moeten geïnspireerd worden om zelf hun kastelen te bouwen.

Het juiste constructie speelgoed voor meisjes
Constructiespeelgoed is vooral voor jongens gemaakt. Het spreekt de meeste meisjes niet aan en daardoor komen meisjes nauwelijks in aanraking met constructiespeelgoed. Doordat meisjes geen ervaring opdoen met technisch speelgoed, ontstaat gaandeweg de overtuiging dat meisjes/vrouwen niet geschikt zijn voor techniek. Dat kan zelfs zo ver gaan dat meisjes (onderdruk van hun omgeving) constructiespeelgoed gaan mijden.

Het concept van Goldieblox spreekt meisjes wèl aan doordat een technisch probleem ingebed is in een leuk aansprekend verhaal voor meisjes. Goldie en/of een van haar vriendinnen loopt tegen een technisch probleem aan dat opgelost moet worden. Door haar positieve instelling en technische creativiteit weet Goldie in het verhaal een oplossing te bedenken. Meisjes kunnen zich identificeren met Goldie en ervaren haar als rolmodel. Al lezende kunnen meisjes de oplossing van Goldie nabouwen en doen ze positieve ervaringen op met techniek en constructie. Die positieve beleving bevordert hun competentiegevoel voor techniek en zorgt voor meer interesse in technisch speelgoed en zelfvertrouwen met betrekking tot techniek. Bijkomend voordeel is dat technisch speelgoed het probleemoplossend vermogen vergroot. Het speelgoed is veelzijdig. De themadozen leiden tot de constructie van een specifiek apparaat, maar er kan ook een doos met allerlei constructiematerialen aangeschaft worden, zodat kinderen vanuit hun fantasie kunnen uitbreiden en allerlei nieuwe apparaten kunnen maken. De themadozen en bijbehorende verhalen helpen de meisjes op weg en daarna is het aan hun eigen creativiteit. De onderdelen zijn van diverse materialen gemaakt en mooi vormgegeven, met mooie kleuren en zijn van goede kwaliteit.

Gebrek aan vrouwen in de techniek; geen biologische voorkeur, maar cultuur 
De bouwsector is bezorgd: ‘90% van de ingenieurs zijn man’, ‘De bouwsector is een Man’s World’ kopte de kranten april jl. In 65 landen werd getest waarom vrouwen zo enorm ondervertegenwoordigd zijn in de bouwindustrie. De conclusie is niet biologisch, maar gedreven door cultuur. Het leven van meisjes gaat over zoveel meer dan over prinsessen, barbiepoppen en een roze mini-stofzuiger. De noodzakelijke cultuurverandering is al zichtbaar. Zo gooide Disney het met de introductie van Vaiana ook al over een andere boeg. Vaiana is allesbehalve een prinses in een licht roze jurk met een wespentaille. Vaiana is een stoere, energieke, gespierde meid die haar eigen vlot bouwt om de wereld over te varen.

"Het is essentieel dat meisjes op jonge leeftijd ook technisch speelgoed aangeboden krijgen. Onderzoek laat zien dat één van de redenen waarom meisjes afhaken bij STEM te maken heeft met het gebrek aan hands-on ervaring. Goldieblox is het technische speelgoed dat meisjes wel aanspreekt en juist die hands-on ervaring geeft, dus ik hoop dat Sinterklaas ook meeleest en dat de meiden massaal gaan bouwen”, aldus Janneke Niessen van Inspiring Fifty.

Prijzen boek en bouwsets van €19,95 tot €49,95
Prijzen mini-kits €19,95
Vanaf 5 oktober as verkrijgbaar in Benelux bij Intertoys, Bart Smit, Dreamland en Bol.com.

Over Goldieblox
Na Australië en diverse Aziatische landen zet Goldieblox nu de eerste stap naar Europa. Brandworks Distribution BV lanceert Goldieblox in de Benelux en vanaf oktober 2017 is het assortiment verkrijgbaar bij Intertoys, Dreamland en bol.com. Sinds de start in 2012 heeft Goldieblox al veel awards ontvangen waaronder die voor beste educatieve speelgoed, beste keus door ouders en speelgoed van het jaar. De rode lijn is dat Goldie problemen oplost door creatief na te denken en allerlei dingen te bouwen. Ze maakt een spinning machine om haar hond Nacho rondjes te laten maken, een movie machine om een filmfestival toch door te laten gaan en een dunk tank om haar hond Nacho in te wassen. De 4 minikits zijn (hardkarton en kunststof) bouwelementen met een minifiguur van haar zelf en van haar vriendjes Val, Ruby en Li.

 

berichtdatum: 26-09-2017

« terug naar overzicht