Energie Efficiëntie - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Energie Efficiëntie

Energiebesparende ECventilatoren - door Tino Oirbans en Johan Goossens, Ziehl - Abegg Benelux B.V.   

De huidige generatie EC ventilatoren zijn: eenvoudig, efficiënt en betrouwbaar Ziehl-Abegg opgericht in 1910 is een wereldwijde marktleider op het gebied van ventilatie, aandrijftechniek en bijpassende regeltechniek.
Op het gebied van EC technologie zijn ze al meer dan 30 jaar actief en produceren inmiddels de derde generatie EC technologie. Tijdens deze lezing zal er specifiek ingegaan worden op de toepassing van deze technologie in de koude techniek. De huidige ontwikkelde EC motoren zijn indrukwekkend op het gebied van efficiëntie. Ventilatoren met deze motoren dragen effectief bij aan het steeds verder optimaliseren van de noodzakelijke efficiëntie in de koudetechniek. De toepassing vermindert de bedrijfskosten van de koelinstallatie door het minimaliseren van het energieverbruik van dergelijke systemen. De state-of-the-art elektronische commutatie (EC) techniek geven de ventilatoren een zeer laag geluidsniveau en reduceert trillingen. Toepassingen met EC technologie zijn ecologisch verantwoord en op de lange termijn, en meer kosteneffectief alternatief voor AC technologie. EC ventilatoren met geïntegreerde commutatie elektronica bieden een hoog rendement over het gehele toerentalbereik.

Wat bereik je met de virtuele werkelijkheid? - door Helger van Halewijn, Physixfactor R & D Solutions
Enkele aspecten computer simulaties rondom vrieshuizen. In deze presentatie zullen de mogelijkheden worden besproken om constructies en luchtlekkages te visualiseren met moderne software tools. De resultaten kunnen onverwachte inzichten opleveren, en dus direct bijdragen aan project resultaten.  

Lezing over het meten van luchtdichtheid/dampdichtheid - door Remko van der Meulen, Isovast
De luchtdichtheid van de schil van opslagruimten en andere gebouwen is vaak van invloed op de energie-efficiëntie. Ook kan een te grote infiltratie van buitenlucht de conditionering van goederen verstoren. Hoe meet ISOVAST de luchtdichtheid en welke problemen komen we daar bij tegen?

Torsion compressors - door Edo Wissink, TNO
De aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuwe compressortechnologie is het relatief lage rendement van kleine compressoren die toegepast worden in witgoed  drank- en ijsautomaten en domestic airco’s/ warmtepompen.
Dit heeft geleid tot een werkingsprincipe met een significante efficiency     verbetering omdat het wrijvingsarm en olie vrij is en daarnaast continu regelbaar is zonder toepassing van een frequentie regelaar.
In de presentatie wordt de technologie, de werking en de uitvoering nader toegelicht.

Frequentieregeling voor compressoren -door Eg Waaijman en Freek van Beersum, MCA
MCA is vertegenwoordiger van Yaskawa, grootste producent ter wereld van frequentieregelaars in de range van 0,12 t/m 630 kW.
In samenwerking met Yaskawa ontwikkelden MCA software engineers speciale software in de frequentieregelaar voor het optimaal regelen van koelcompressoren en/of ventilatoren.
Tijdens de presentatie zal  uitleg gegeven worden van de voordelen van de Yaskawa koudesoftware.