Koeling van Voedsel in samenwerking met de WUR / congres - Agenda - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Agenda

Koeling van Voedsel in samenwerking met de WUR / congres

donderdag 16 juni 2016

Locatie: Wageningen Universiteit

Over het congres
Toonaangevende sprekers geven hun visie over onder andere het koelen van versproducten in de toekomst, gebruik van big data en klantbehoefte. Vanuit een technische perspectief wordt inzicht gegeven in innovatieve manieren van koelen, opslag en distributie van versproducten.
Consumenten kiezen steeds meer voor versproducten. Trendwatchers voorspellen dat deze beweging/trend zich alleen nog maar verder door zal zetten. Supermarkten, maar ook horeca ondernemers, spelen steeds meer in op deze vraag naar versproducten én de rol van duurzaamheid. Nieuwe foodconcepten en aanbieders doen hun intrede. De vers-keten verandert.

Door al deze ontwikkelingen wordt de rol van koeling alleen maar groter. Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen daarnaast voor veranderingen en nieuwe mogelijkheden in het koelingsproces.

Dit congres geeft u inzicht in:

  • Trends op het gebied van vers
  • Toekomst van duurzaam koelen
  • Kansen van technologische ontwikkelingen

Het congres is opgezet voor professionals die met vers koelen van voedsel te maken hebben

Dagvoorzitter: Wim van Bon - oud voorzitter Nekovri en oud-president ECSLA (European Cold Stores and Logistics Association)

Keynotes:
Anneke Ammerlaan, trendwatcher consumentenmarkt
"Ultravers-trend zet koudeketen op scherp"

Gerard Rutte, supermarkt specialist

"Partijen in koel-versketen strijden mee in supermarkt-battle om consument"

Handige links:

Website: http://verskoeleninbeweging.nl/home

Bekijk het programma: http://verskoeleninbeweging.nl/programma

Bekijk alle sessies: http://verskoeleninbeweging.nl/sessies
Lees meer over de keynotes:
http://verskoeleninbeweging.nl/sessies/sessies/plenair

Bekijk alle sprekers: http://verskoeleninbeweging.nl/sprekers

Direct inschrijven: http://verskoeleninbeweging.nl/inschrijven

Algemene informatie: http://verskoeleninbeweging.nl/algemene-informatie
Neem contact op: http://verskoeleninbeweging.nl/contact

Te volgen sessies
Enkele sessies zijn nog niet bekend en worden z.s.m. toegevoegd.

1.1 Langer vers met milde conservering (met randvoorwaarden voor koeling)

Met milde conservering kunnen verse eigenschappen van levensmiddelen langer behouden blijven. De houdbaarheid van vers vruchtensap gaat bijvoorbeeld van één naar vier weken. Belangrijke milde conserverings-technologieën zijn hoge druk en elektrische velden. Die zorgen over het algemeen voor een beter resultaat dan de huidige standaardtechnologie verhitting.
In deze sessie krijgt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van milde conservering (zowel wetenschappelijk als gericht op toepassingen) en hoe u daar in uw eigen business op in kunt spelen. Implementatie van deze nieuwe technologieën stelt ook randvoorwaarden aan temperatuurbeheersing en koeling in de hele keten. Ook deze randvoorwaarden komen aan de orde.

Spreker: Ariette Matsers - Onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research.

Directe link naar de sessie:
http://verskoeleninbeweging.nl/sessies/sessies/sessies/11-langer-vers-met-milde-conservering-met-randvoorwaarden-voor-koeling


1.2 Nieuwe afzetmodellen zetten aanvoerketen vers in beweging

Nieuwe afzetmodellen zoals online verkoop, waarbij ingrediënten van complete maaltijden worden thuisbezorgd, zorgen voor veranderingen in de keten. Dat geldt ook voor andere ontwikkelingen als de ultrafreshtrend en aangescherpte eisen van supermarkten. Deze sessie wordt gegeven door ketenspecialisten van Wageningen UR.

Sprekers worden z.s.m. bekend gemaakt.

1.3 Praktijkcase wordt z.s.m. bekend gemaakt

 

1.4 Verpakking van de toekomst: alleen mogelijk met optimale koeling

Speciale verpakkingen, waar Thoden Van Velzen onderzoek naar doet, houden producten als vlees, kaas, vis en gesneden groente langer vers. In deze sessie bespreekt hij het onderzoek en komen de randvoorwaarden, waar goede koeling de belangrijkste voorwaarde van is, aan de orde. Vaak functioneren beschermende verpakkingen weinig of nauwelijks als er niet goed wordt gekoeld. In sommige gevallen is de verpakking dan zelfs een nadeel. Dat maakt goede koeling essentieel om het voordeel van de duurdere beschermende verpakkingen te verwezenlijken. De eisen die aan de koudeketen worden gesteld worden daarmee groter. Het uitvallen van koelsystemen of een pallet die te lang zonder koeling in een verdeelcentrum staat kunnen funest zijn.Spreker: Dr. Ulphard Thoden van Velzen - onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research. 

Directe link naar de sessie:
http://verskoeleninbeweging.nl/sessies/sessies/sessies/14-verpakking-van-de-toekomst-alleen-mogelijk-met-optimale-koeling

1.5 Praktijkcase wordt z.s.m. bekend gemaakt

 

2.1 Technische ontwikkelingen in de koudeketen van vers

Wentink neemt u mee in de ontwikkelingen in de koude techniek in de versketen. Deze ontwikkelingen moeten het antwoord zijn op veranderingen in de afzetmarkt en de keten. Deze ontwikkelingen vormen ook het antwoord op de uitdagingen om de koudeketen te optimaliseren, om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en om het energiegebruik te verlagen.Spreker: Dennis Wentink - Adviseur en directeur/eigenaar van Adviesbureau Verhoef.

Directe link naar de sessie:
http://verskoeleninbeweging.nl/sessies/sessies/sessies/21-technische-ontwikkelingen-in-de-koudeketen-van-vers

2.2 Volledige ketentracering

Tegenwoordig stellen zowel consumenten als afnemers steeds strengere eisen aan de voedselveiligheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de herkomst van de grondstoffen, waarbij Rundvlees al jarenlang voorop loopt. Steeds belangrijker wordt het registreren van de productieomstandigheden waaronder het product is geproduceerd. Denk hierbij aan de proceswaarden van het verduurzamen, verpakken en opslag.Spreker: Peter Harmens  - Managing Director / Eigenaar bij RBK Group

Directe link naar de sessie:
http://verskoeleninbeweging.nl/sessies/sessies/sessies/22-volledige-ketentracering

2.3 Praktijkcase wordt z.s.m. bekend gemaakt

 

2.4 In de praktijk: bloemen uit Kenia
Bloemen gaan van kwekerijen in Kenia en Ethiopië naar eindpunten in Europa, Canada of Japan.
De bulk van dit transport gaat met luchtvracht, maar zeevracht is in opkomst, waarbij bloemen 30 dagen onderweg zijn. Van der Hulst zal uitleggen hoe dat mogelijk is. Maar hij gaat vooral in op de praktijk en wat nodig is om een lang vaasleven van bloemen te kunnen garanderen. Wat blijkt is dat bedrijven in Afrika hun zaakjes tegenwoordig goed op orde hebben, maar dat de aandacht voor de koude keten bij Nederlandse handelaren nog wel eens te wensen overlaat. Neem een kijk in de interessante keuken van de vers-keten van bloemen.

Spreker: Pieter van der Hulst - Quality Expert bij Flowerwatch

Directe link naar de sessie:
http://verskoeleninbeweging.nl/sessies/sessies/sessies/24-in-de-praktijk-bloemen-uit-kenia

2.5 Praktijkcase wordt z.s.m. bekend gemaakt

 

2.6 Rondleiding lab WUR

Food & Biobased Research werkt aan nieuwe innovaties voor voedselverwerking en bewaring. Pilotapparatuur hiervoor staat opgesteld in de foodhal. Voorbeelden hiervan zijn een geautomatiseerde verpakkingslijn, hoge druk apparatuur voor conservering van levensmiddelen en de shearcell voor het maken van nieuwe vleesvervangers op basis van plantaardige grondstoffen. Met deze apparatuur is het mogelijk om de effecten van deze processen op de kwaliteit en houdbaarheid van levensmiddelen te onderzoeken. Enkele voorbeelden hiervan zullen tijdens de rondleiding getoond worden.

 

« terug naar overzicht