Bedrijfsbezoek Remeker Kaas - Agenda - KNVvK - Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude

Agenda

Bedrijfsbezoek Remeker Kaas

woensdag 19 oktober 2016

Locatie: Lunteren

Graag nodig ik u uit voor het bedrijfsbezoek aan Remeker Kaas op 19 oktober as vanaf 19.00 uur aan de Postweg 110 te Lunteren.

Het bedrijf

De Groote Voort is een innovatieve melkveehouderij en kaasmakerij in de Gelderse Vallei. Op de boerderij staat alles in het teken van samenwerking met de natuur en innovatie. De Remeker kaas heeft zijn succes te danken aan de samenwerking met de natuur die met de opening van het Natuurpakhuis in alle geledingen van het bedrijf consequent is doorgevoerd. De vraag naar kwalitatief goede kazen met een natuurkorst neemt gestaag toe, met name bij de kaasspeciaalzaken en de horeca. Ook is er een groeiende behoefte aan ambachtelijk, duurzaam en lokaal geproduceerde (streek)producten, waarbij een natuurkorstkaas de consument extra aanspreekt. Dat Remeker Kaas niet onopgemerkt is gebleven blijkt wel uit het feit dat ze in 2016 zijn verkozen tot agrarisch ondernemer van het jaar. Onderstaand enkele citaten uit het juryrapport:

‘Maatschap de Groote Voort is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas, Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jerseykoeien is geënt op smaak: van het grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterkte positie in de markt veroverd. Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend. De keten is in alle facetten duurzaam. De stal, winkel, pakhuis en ontvangstruimte zijn visitekaartjes. De organisatie is strak. Ieder heeft zijn eigen taak. Maatschap de Groote Voort is innovatief. De maatschap werkt met Wageningen UR eigen concepten uit, zoals natuurkorst. Met een eigen afzet in speciaalzaken. De kostprijs van de melk ligt beduidend hoger, maar wordt ruimschoots goedgemaakt met de opbrengstprijs van de kaas. De marge is uitzonderlijk. Het bedrijf heeft met dezelfde omvang de omzet weten te verdrievoudigen. De Groote voort heeft een vaste waarde verworven in het topsegment van restaurants en speciaalzaken.’

IPC project m.b.t. transkritische CO2 klimaatinstallatie voor kaasopslag

Bij het rijpen van de kazen gaf deze natuurkorst een vrij sterke uitdroging en scheurvorming op de kaas. Samen met PS Koeltechniek BV is een compleet nieuw bewaarconcept ontwikkeld. Met steun van de Provincie Gelderland is een compleet nieuw pakhuis gerealiseerd inclusief een onderzoeksprogramma naar kennis over kazen. PS Koeltechniek BV heeft binnen het IPC project ‘Natuurlijke koeling’ een installatie ontwikkeld op basis van transkritisch CO2. Deze is ingebouwd in een luchtbehandelingskast en zorgt voor verwarmen, koelen en drogen van de lucht en tevens voor een deel verversing van de lucht. Het betreft een installatie van 27 kW en behoort daarmee tot de kleinere installaties. Complex qua techniek was de keuze van componenten geschikt voor 120 bar. Ook aan het koelerblok zijn innovaties aangebracht. Het resultaat over het eerste jaar is een vermindering van de uitdroging met minimaal 12%. Dat betekent 1 op 1, 12% meer opbrengst uit dezelfde hoeveelheid melk. De kwaliteit van de kaas is er niet minder op geworden, eerder nog beter!

Programma

19.00 uur             Ontvangst en welkom
19.05 uur             Introductie Remeker Kaas door Jan Dirk van de Voort,
                           agrarisch ondernemer van het jaar 2016
19.25 uur             Introductie door Nico Doorn van PS Koeltechniek over de
                           transkritische CO2 klimaatinstallatie
19.45 uur             Rondgang over bedrijf in 3 groepen
21.00 uur             Afsluiting met kaas- en wijnproeverij

U kunt zich aanmelden tot vrijdag 14 oktober as. In totaal kunnen 40 personen aan het bedrijfsbezoek deelnemen: let op vol is vol en de meeste KNVvK activiteiten zitten snel vol. De kosten bedragen voor leden 25 euro en voor niet leden 40 euro per persoon. Deze bedragen zijn exclusief BTW. U ontvangt een email ter bevestiging van uw deelname.

Met vriendelijke groet,

Mw. ir. Etty A. de Boer
Verenigingsmanager KNVvK

Schrijf u in middels ons inschrijfformulier

« terug naar overzicht